Veckans inlägg från mig “Monika” 89#/Tarotguiderna.se handlar om ljudkänslighet. Är du ljudkänslig?

0

Har länge tänkt sätta ord på detta men nu kom jag till skott! Jag reflekterade över en som tyckte andra skulle undvika parfymer p g a doftkänslighet men hallå! Ska vi ljudkänsliga be alla sluta med sina ljud? Nä, andra kan inte leva efter våra symtom men vi kan lära oss att hantera det. Det är dock svårare än att undvika att gå in i blomsterbutiken eller parfymeriet. Och ja, både dofter och ljud finns på väldigt många ställen.Överallt runt oss har vi ljud. Själv skulle jag inte orka att åka kommunalt eller liknande där man måste lyssna på andra. Många talar med handsfree i mobilen som om de satt i sitt eget vardagsrum, inte ok! Nu reagerar jag även på vanliga samtal så dem som talar öppet stör en nivå extra. Och om jag beställer en tyst vagn på tåget och betalar för det så vill jag inte ha en eller tre som sitter i sina mobiler bredvid mig. Kan det vara så svårt att förstå?

Själv bodde jag på landet och flyttade till stan efter en tid av väldigt negativ stress. Det är såklart en stor omställning att höra folk som går förbi, skrapar rutan på bilen utanför ditt fönster men det är i vanliga fall inte värre än att man vänjer sig över tid. Passade på att kolla hörseln som var lite nedsatt på ena örat men andra hörde jag väldigt bra på. Och ofta är det flera förklaringar till att man inte orkar med så mycket ljud.

Vad är då ljudöverkänslighet? Det handlar inte om att sånt som alla reagerar på som skarpa ljud, gnisslande saker utan om en kombination av bli utmattad av alla ljud, störd av andra och framförallt av ljud man själv inte kan påverka. Sinnet klarar inte att hantera alla intryck och följden är att man kan bli totalt dränerad av en dag med olika ljud du inte kan styra över. Det blir som en mental överbelastning och resulterar i att du inte orkar vara så social eller måste begränsa för att du inte ska koka över-få kortslutning i sinnet.

I dag vet man inte exakt varför en del är ljudkänsliga men det kan handla om flera olika skäl. Som att vi ständigt matas med info via reklam, tv mobiler, datorer mm. Människan har ännu inte anpassat sig till att ständigt reagera på stimuli, saker som flimrar förbi, låter eller på annat sätt drar i vår uppmärksamhet. Radar några fler ev orsaker nedan:

# Att man helt enkelt är uttröttad mentalt eller fysiskt-sinnet behöver ro

# Somatisk eller psykisk sjukdom eller diagnos

# Stress som man inte hanterat men även efter somatisk sjukdom som t ex Covid, lunginflammation etc

# Diagnoser inom neuropsykiatriska delen, kan vara Asberger, Adhd mm

# Hörselproblem

# Man kan vara ljudkänslig med eller utan Tinnitus, inte givet att man har bägge problemen

# Det kan också finnas andra orsaker eller flera orsaker samtidigt

Jag behöver nog inte skriva ner allt som kan störa men oftast sådana ljud som andra inte märker av eller störs av. Och personligen blir jag totalt dränerad och trött om jag ska fokusera på flera personer som pratar samtidigt och på det mobilljud och annat som kan “stjäla” mitt fokus.

Men vad kan man då göra?

# Jag använder öronproppar på natten, på flyg, tåg eller där jag förväntas dela utrymme med andra mer än korta stunder, som vid resor.

Man kan träna upp förmågan i vissa fall men det finns inget riktigt bra underlag på om det verkligen fungerar. Så det bästa vi kan göra är att begränsa det som stressar vårt sinne, umgås i kortare stunder mm.

Jag använder en del tid att bara vara i tystnaden och gärna meditera. Man måste inte meditera en lång stund. Det viktigaste är att man släpper allt och begränsar ljuden då och då.

Om du bor i stan så kan lite tjockare gardiner och mattor dämpa ljuden lite

Undvik att lyssna på mobil eller datorljud om det stressar-mina är på ljudlöst 99 procent av min tid och alltid på natten

Begränsa ljudupplevelserna om det är möjlig, t ex begränsa tiden eller dela upp i mindre “portioner. Och om en dag är full av störande ljud så försök att skapa dig även tysta stunder.

Gå ut i naturen-en lisa för själen/sinnet!

Och det viktigaste av allt; det är (även om det inte känns så ibland)-du som har kontrollen över resten av din tid!

Har du själv kommit på några bra tips? Jag lyssnar mer än gärna på dem. Är nämligen säker på att vi alla har några överlevnadstips!

Jag utgår från mina kunskaper som Terapeut och Coach och finns även på linjen Tarotguiderna.se som Medium för dig som vill prata med mig. I morgon Onsdag finns jag på plats 10-13 samt 17-19, Tel: 0939-2959, välj 89# så kommer du direkt till mig. Jag är Universitetsutbildad inom beroende, hälsoångest mm och jag är Medium, född synsk men tränat upp min förmåga i många år. Jag känner gärna på “fri hand” men kombinerar ofta med korten-allt beroende på vad du vill veta.

Jag önskar alla läsare en fin kväll och ta hand om dig! Kram/ Monika

Dela.

Om skribenten

Monika heter jag och jag är medium , Tarotläggare och så klart energiarbetare då det är grunden för själva Mediumskapet. Jag började jobba på Tarotguiderna.se som vägledare och efter ett tag tog jag även tag i bloggandet. Kommer skriva en längre presentation vid tillfälle längre fram :)

Missa inte våra intressanta artiklar

Läs fler artiklar på huvudsidan

Lämna en tanke