Veckans inlägg ; Är du en medberoendeperson?

0

I dag tänkte jag lyfta medberoende då dessa personer ofta vänder sin stress, sorg, frustration, uppgivenhet mm inåt istället för att dela med andra eller agera mot sig själv/ i förhållande mot sig själv. Jag jobbar som Terapeut och vill därför dela med mig lite av mina kunskaper. Det är mycket vanligt att en medberoende inte ser sitt eget mönster eller hur det påverkar livet mm. Men när du förstår det kan du jobba dig i från det!

Försöker du hjälpa människor som du tycker behöver hjälp men som inte vill bli hjälpta? Döljer du familjeproblematiken utåt? Och kämpar på i det tysta? Det är typiskt en medberoende att anpassa sig till situationen och inte be om hjälp eller avslöja något för omgivningen. Det är ofta så att en medberoende inte ser sina egna behov innan det når en gräns när man själv inte längre orkar hantera känslorna eller att man känner sig otillräcklig.

Några vanliga drag hos en medberoendeperson:

Att kämpa, försöka hjälpa utan att det blir något resultat. Självutplånande.

Att blanda sig i andras diskussioner för att “medla” (tar på sig den rollen själv).

Att tro sig kunna styra, hantera eller kontrollera andras problem eller sätt att vara/beteende

Att inte se hur du själv påverkas, följderna kan bli självutplåning depression, inre stress, beroende mm.

Utmattning och brist på energi

Tror du att du kan förändra din partner eller tänker du att “det blir säkert bättre sen när”…..

Det mesta i livet handlar om någon annans behov och inte dina

Lägger du mer energi på hur andra kan må bättre än på dig själv?

Kontrollbehov?

Att medla i förhållande till andra mm

Har du svårt att sätta gränser?

Anpassar du dig t ex efter din partners kontrollbehov?

Om du hör till denna personlighetstyp så kan du bli hjälpt av att fundera på vad du får ut av dina insatser. Vill du känna dig behövd? Hur har du det med din självbild/självkänsla? Är det ett behov hos dig att hjälpa även när det stjälper? – för just det är oftast resultatet av dina ansträngningar. Personen du “hjälper” behöver inte själv ta ansvar över sitt liv och handlingar. Men du får en del av ditt behov tillgodosett. Det finns hela tiden någon som ser till att den beroende får sina räkningar betalda, får mat i magen, inte behöver göra bort sig för omgivningen, hjälper personen ur alla svåra situationer, ringer vårdgivare och bokar/bokar av, stöttar mentalt, anpassar sig efter den/de som som de har en medberoende roll emot.

Kommer dina insatser att hjälpa? Det krassa svaret är; nej! Så länge den du har behov att hjälpa egentligen inte vill ha hjälp så kommer mönstret bara fortsätta. Det kommer inte bli bättre längre fram eller imorgon. Första steget mot en förbättring för både en medberoende och en beroende är att se sitt eget mönster och erkänna det för att bryta och ha en möjlighet till förändring!

Kan man hjälpa någon med bara sin vilja? Nej! Det enda du åstadkommer är en punktinsats som bara ger den ena parten något, såsom att få sitt behov av självuppoffring uppfyllt. Det finns många möjliga orsaker till detta beteende men kan inte gå in på alla i detta blogginlägg. Den medberoende fyller alltså sina egna behov mer att hjälpa mer än att verkligen hjälpa.

Så hjälp dig själv genom att se ditt mönster, vem är jag? vad tycker jag? vad mår jag bra av? Hur är min självbild? Vad har jag för behov och varför? Börja där för att ta hand om dig och ge dig själv det liv du förtjänar! / Monika

Dela.

Om skribenten

Monika heter jag och jag är medium , Tarotläggare och så klart energiarbetare då det är grunden för själva Mediumskapet. Jag började jobba på Tarotguiderna.se som vägledare och efter ett tag tog jag även tag i bloggandet. Kommer skriva en längre presentation vid tillfälle längre fram :)

Missa inte våra intressanta artiklar

Läs fler artiklar på huvudsidan

Lämna en tanke