Från din Make iT coach/terapeut: Vill du ha en förändring-förändringar startar vid beslutet. Tiden är flyktig men handlingar sker här och nu-dubbla orsaker till att börja nu.

0

Hur många är det inte som går och tänker på förändringar som de skulle vilja göra utan att ta tag i det? Många skulle jag säga! Men vad är det som gör att vi skjuter upp förändringsarbetet? Idag har vi något vi kallar för Prokrastinering -att skjuta upp saker till ett annat tillfälle eller till deadline. Detta fanns inte alls i samma utsträckning förr då man var tvungen att använda tiden. Så jag ser det som ett välfärdsproblem och sånt går att åtgärda med mål, motivation och att ta vara på nuet- att inte slösa med våra resurser som tiden är.

Om vi tänkte på tiden som flyktig, att tiden är nu så skulle det vara lättare att komma till skott. Vad vet vi vad vi står i om ett halvår? Man kanske kan bli hjälpt av att tänka att tiden är nu, inte igår eller i morgon. Men bäst är att för sig själv fundera på vad är det jag vill förändra? Varför skjuter jag upp att ta tag i det nu? Varför skulle “sen” vara bättre?

Om vi i förväg “ser” resultatet för vårt inre och tror att vi faktiskt kan förändra oss så kan det hända underverk. Många gånger skjuter vi upp det för att det verkar jobbigt eller att vi inte tror tillräckligt på oss själva. Ibland måste man börja i den ändan – att stärka sin självkänsla och eller sitt självförtroende så de båda matchar varandra. Det hjälper inte att ha självförtroende nog om inte självkänslan finns med som en stöttande famn.

Skriv ner en plan:

Vad behöver jag för att nå till mitt mål? Det kan vara en coach, terapeut eller självhjälpsböcker, oavsett vilket så är det du som måste göra jobbet. Fördelarna med en coach/terapeut är att den hjälper dig ur svackorna, ser svagheter men också styrkorna och påminner dig om dem!

Hur ska jag komma dit? Gör upp en plan, se resultatet-hur ser det ut? Det är många gånger lättare när man har en färdig bild av “vinsten”. Vad vinner jag på detta? Gör upp en för och emot lista och boka av. Vad behöver jag göra för att ta nästa steg? Börja någonstans, man behöver inte ha lösningen på allt i förhand utan kan låta det komma eftersom. Det enda som du måste är att “se målet/ resultatet”. Du behöver ibland stanna upp och se vinsten som en morot.

Ett tips är att dela upp målet i delmål. Som t ex storstädning; säg till dig själv att “jag ger det 10 minuter idag” så är det lättare att komma igång. Alltså flyttar du småstenarna först-inte hela berget!

Så börja med det lilla, varje steg är värt arbetet. Och när du själv börjar se resultat kommer allt rulla på mycket lättare1

Så våga! Du har allt du behöver i dig själv för att klara ditt mål. Men kanske du i mellan åt stanna och “köpa dig ett redskap” på vägen. Men redskapen behövs för alla byggen-även för inre uppbyggnad!

Dela.

Om skribenten

Missa inte våra intressanta artiklar

Läs fler artiklar på huvudsidan

Lämna en tanke