Hur förhåller du dig till energin runt dig och dina tankar? Kan du styra dem själv?

0

I en tid med många utmattade och stressade som ofta lägger sitt fokus på sånt som gör dem ännu mer stressade…hur hanterar man sina tankar?

Idag är så många stressade, inte så konstigt kanske med all info vi matas med oavbrutet! Men allt börjar i tanken-det blir vad du gör det till!

Jag tänker på b la vår förmåga att göra det bästa av allt för alla utan undantag får tuffa utmaningar och besked mm men vissa klarar att förhålla sig till situationen på ett sunt sätt. Bara för att livet serverar citroner så måste du inte äta dem som de är! Du kan faktiskt välja att stoppa ner dem i en gottepåse med sötare saker i så får du en mer nyanserad bild eller smak av det hela. Så blanda salt, surt och sött till din egen gott och blandat påse. Finns massor med associationer kring Citroner/det sura i livet men det är just du som bestämmer i vilken form du vill ha dem. Vill du ha citronsaft, lemoncurd, marmelad eller gott och blandat? Ja, det bestämmer du själv men gillar du inte det sura så gör om det till en bättre version istället.

Vi matas ständigt med information, från exakt alla håll; reklampelare fysiskt, reklam på bussar, reklam på nätet och i mobilen och sen förväntar många av oss att vi kan leva i balans om vi samtidigt ska ha en fot i den fysiska verkligheten och en på nätet via Instagram, Facebook mm. Är det rimligt att kunna ta in allt? Jag funderar ibland om det är väldigt dyrt att ta sig fysiska eller mentala pauser…. Verkar som en kostsam åtgärd då många inte tillåter sig att pausa alla intryck. Men är priset i längden värt allt? Om vi säger att det kostar 1000 kr för varje paus du tar, vad tror du då det kostar att aldrig tillåta sig att vara i nuet? Vad jag kan se så blir det dyrare än att lägga i handbromsen då och då eftersom det ofta resulterar i sjukskrivningar mm. Är du sjuk får du inte mycket gjort samt att du förlorar inkomst på längre sjukskrivningar som det oftast blir vid utmattningsdepressioner.

Depressionen kommer som ett brev på posten då det inte är mänskligt att pressa sig i all evighet. Det finns dock ett undantag; positiv stress- det är när du gör nåt du tycker om, när du är delaktig i processen eller besluten. Att känna sig maktlös eller utan möjlighet att påverka är heller inte positivt för oss.

Men när du gör något du brinner för eller är engagerad i av fri vilja kan du jobba hur mycket som helst utan att hamna i en negativ spiral. Då får kroppen ständig tillförsel av Oxytocin- vårt må bra hormon. Så all stress är inte negativ utan det är den som är negativ som påverkar dig så du på sikt kan må dåligt av det.

Så detta inlägg är mer en påminnelse om att vi faktisk bara är människor och inte datorer, som vi för övrigt behandlar bättre än oss själva då vi låter dem laddas upp innan användning. Detsamma gäller mobiler och all laddningsbar elektronik som har den funktionen inbyggd- funkar tills batteriet tar slut. Därför ligger det på oss människor som inte lyssnar (även om vi har en sån funktion) när det är dags att dra i handbromsen eller avskärma sig från miljoner intryck.

Några exempel på alla intryck förutom reklam, andra som tar plats, negativ stämning, internet på mobil, (massor med aviseringar) och dator-prova en dag utan att titta på alla aviseringar som du hela tiden matas med. Du får loss så mycket energi och på köpet kan du göra det du verkligen vill istället för att följa andras förehavanden. Det mest i vår vardagliga omgivning ger ljud i från sig så som pip. Kylen om du inte stängt dörren, bilen om du tar av bältet vid parkeringar, ljud för olika inställningar vid backning mm. Tv, radio, trafik och omgivning, grannar mm gör också att vi ständigt matas med ljud. Själv älskar jag att få lyssna till den rena tystnaden som är nästan omöjlig att hitta på dagtid numera utan att åka på vilohem långt in i skogen. Så gör istället livet lättare genom att begränsa andras påverkan eller att helt enkelt låta dig själv att vara i nuet. Hur ofta är vi just här och nu? Vi äter maten i rekordfart, dricker vårt te eller kaffe på rutin. Prova av att njuta av det lilla.

Och avslutningsvis; visst kan vi styra våra tankar med att vara tacksamma för det lilla, att välja våra strider, att välja vilka vi umgås med och att välja att ge oss själva det utrymme vi faktiskt behöver. Människan har ännu inte utvecklats till dessa supermänniskor vi tror vi är, därför måste vi skapa balansen själva. Vad vill jag, vad behöver jag, när ska jag göra det, vad tycker jag om? Välj mer med hjärtat för i det stora hela påverkar det även vår kropp och vårt sinne/hjärnan. Vi måste bara programmera om oss/uppdatera oss (inget nytt-det gör vi ju med mobilen oavbrutet) mellan varven. Det är det vi medium gör för att fungera-skapar oss sinnesro att ta in den icke fysiska världen och för att kunna fungera och tolka det vi får till oss. Skulle vi inte det så fungerar det inte, är som att gå med skyddslappar för ögonen och då tar man ju inte in mer än sig själv. Hur du får din avkoppling om det är med meditation, motion eller att bara ägna dig åt dig själv då och då-det måste du själv lära dig att känna in; vad behöver jag?

Så njut mer och skapa balans som kommer få både dig och ditt sinne att må så mycket bättre samt en garant för att slippa totalhaveri. Allt börjar i dina tankar som faktiskt just du är regissör över!

Njut nu av fortsättningen på helgen och ta hand om dig! Kram/ Monika

Dela.

Om skribenten

Missa inte våra intressanta artiklar

Läs fler artiklar på huvudsidan

Lämna en tanke