I tider vi talar om den där “väggen” och utbrändhet…hur kan vi förhålla oss till detta? Kom in så ska jag försöka klargöra skillnaderna!

0

I dag talar var och varannan människa om den där väggen men den kanske inte är bara av ondo? De flesta snuddar bara ytskiktet på väggen, få som brakar rakt igenom med svår utmattningsdepression som följd. Men kan det vara så att den faktiskt är bra för oss och talar om att nu är det dags att göra inre tankeförändringar? Ja, det tycker jag. För lyssnar vi i tid så har vi all makt att förändra genom att börja tänka annorlunda. Det är inte en kraft som vi inte har tillgång till, tvärtom. Men människan är lat i grunden när det gäller inre förändring- jobbigt att förändras. Men hemmet kan vi fixa och förändra hur mycket som helst.

Ja, det krävs aktivt arbete att förändra våra tankar när de gått så långt som till en utmattningsdepression= i dagligt tal utbränd. Men att bara uppleva faser av stress är normalt, alla råkar vi ut för saker som vänder upp och ner på vår tillvaro så som vård av anhöriga, sjukdom mm. Är man bara tillfälligt stressad räcker det med hjärnvila och att tänka över sin situation. Vad är viktigt just nu? Är städningen verkligen prio ett? Måste jag vara social under denna tid? Kanske är det ok att ta hand om sig själv istället för måsten som kan göras längre fram?

Kommunikation är underskattat, de flesta vänner förstår om vi har faser då vi inte riktigt orkar eller vill umgås-bara vi talar om det. Då slipper vi också det dåliga samvetet om vi meddelar att nu har jag tid för “vård av mig själv”, VAMS.

Vi behöver ofta fundera över oss själva, varför tror jag att just jag är den som klarar allt bäst? Kanske kan vi delegera? Eller att lära oss att ha tillit till att andra vuxna kan klara saker själva och bör göra det (nu talar jag inte om svårt sjuka människor). Det handlar ofta om vårt samvete, vårt bekräftelsebehov eller uppfostran. Då är det just de tankarna vi ska börja jobba med; varför söker jag bekräftelse på att jag kan allt? Eller om samvetet gnager, fundera kring det, varför? Andra kan ta hand om sig själva. Vi har bara en viktig uppgift- att ansvara för våra egna liv och barn. Det kan ingen annan göra åt oss!

Det vi alla behöver fundera på är hur vi hushåller med vår egen energi. Jag brukar relatera till bilen och bensinen. Du använder bilen/energin vid behov-därav rätt energimängd, bensin. När du inte använder bilen så står (förhoppningsvis) bensinen kvar i tanken. Du går inte och häller ut den-energin . Det är samma med din energi-slösa inte bort den. Vila tankarna mellan varven annars får du samma effekt som att hälla ut bensinen-det går inte att starta. All energi kräver laddning.

Tankesättet kan överföras till barn som inte gör något hemma, vem har skapat situationen? Vad kan jag göra för att förändra det till någon positivt? Var och en gör efter sin förmåga men alla kan utvecklas. Det som har varit är inte aktuellt nu, för nu kan jag skapa mig det jag vill ha!

Vid djupare depressioner kan förutom tankeförändringar kan andra hjälpmedel användas så som ljusterapi, att ge sig själv tid att hitta sig själv, bygga upp självkänslan-för ja-den är låg om man drabbas av denna typ av depression, promenera, träna eller/och att skapa en starkare person som inte längre påverkas lika mycket av yttre tryck och inre värderingar-vi skapar nya! Ofta behövs inre tankeförändringar tillsammans med t ex motion och egentid. Men den dagen du förändrar dina tankar kommer du inte längre hamna i utmattningsdepressioner för då har du nya redskap och tankesätt!

Jag är terapeut, behandlingspedagog, coach, medium och har utbildning och erfarenhet av att förändra sina tankar. Och jag lovar- alla vinner på det! Önskar Er alla kunder och läsare en fin vecka! Kram/ Monika

Dela.

Om skribenten

Missa inte våra intressanta artiklar

Läs fler artiklar på huvudsidan

Lämna en tanke